Ντάνιελ Τάμμετ – Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα

Το “Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα” είναι ένα ταξίδι μέσα σε ένα από τα πλέον γοητευτικά μυαλά του καιρού μας. Ο Ντάνιελ Τάμμετ μας οδηγεί ο ίδιος μέσα στο νου του και μας μιλάει για το πώς βλέπει τους αριθμούς σαν σχήματα, χρώματα και υφές. Μπορεί να πραγματοποιεί φοβερούς υπολογισμούς στο κεφάλι του. Μπορεί να μαθαίνει να μιλάει άπταιστα ξένες γλώσσες μέσα σε μια βδομάδα. Το 2004 δημιούργησε ένα ρεκόρ απαγγέλλοντας χωρίς λάθος, μετά από τρεις μήνες προετοιμασία, 22.514 δεκαδικά ψηφία του αριθμού π, σε πέντε ώρες και εννέα λεπτά σε μια αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας των Επιστημών της Οξφόρδης, παρουσία κοινού. Έχει το σύνδρομο του σοφού, μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση η οποία του δίνει νοητικές δυνατότητες που είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς, κάπως σαν τον ήρωα της ταινίας Rain Man που υποδυόταν ο Ντάστιν Χόφμαν.

Ο Ντάνιελ έχει μια παρορμητική ανάγκη για τάξη και ρουτίνα. Τρώει καθημερινά ακριβώς την ίδια ποσότητα δημητριακών για πρωινό και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του αν δεν έχει μετρήσει πόσα ρούχα φοράει. Όταν αγχώνεται ή αισθάνεται δυστυχισμένος, κλείνει τα μάτια του και μετράει. Αλλά υπάρχει κάτι σημαντικό που κάνει τον Ντάνιελ να διαφέρει από τον Rain Man. Είναι πιθανότατα ο μόνος ανάμεσα στους ανθρώπους με σοβαρές αυτιστικές διαταραχές που είναι σε θέση να ζήσει μια εντελώς ανεξάρτητη ζωή. Έχει περάσει απέναντι, στην “άλλη όχθη” του αυτισμού, αφού μπορεί και λειτουργεί με επιτυχία. Είναι μάλιστα ικανός να εξηγήσει τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του.

Το “Γεννήθηκα μία γαλάζια μέρα” είναι μια ιστορία θριάμβου και ανάτασης που αρχίζει από την παιδική του ηλικία, όταν ο Ντάνιελ αδυνατεί να αποκτήσει φίλους ενώ είναι επιρρεπής σε εκρήξεις θυμού, και φτάνει μέχρι την ενηλικίωσή του, όταν μαθαίνει πώς να ελέγχει τον εαυτό του και να ζει ανεξάρτητος, όταν ερωτεύεται και ασπάζεται τον χριστιανισμό. Σήμερα είναι πλέον διάσημος. Οι κορυφαίοι νευροεπιστήμονες στον κόσμο έχουν μελετήσει την ικανότητα του Ντάνιελ να επιλύει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα μονομιάς, βλέποντας σχήματα παρά κάνοντας υπολογισμούς βήμα βήμα. Στο βιβλίο αυτό εξηγεί πώς το πετυχαίνει αλλά και πώς μαθαίνει ξένες γλώσσες με τέτοια ταχύτητα απορροφώντας απλώς την αρχιτεκτονική τους. Το “Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα” γοητεύει αλλά και εμπνέει καθώς εξερευνά την ιδιαιτερότητα και μας δίνει μια βαθιά γνώση για αυτό που μας κάνει ανθρώπους, δηλαδή το μυαλό μας.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
  Ντάνιελ Τάμμετ
 • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
  Γιάννης Γραμματόπουλος
 • ΕΚΔΟΤΗΣ
  Εκκρεμές
 • ΓΛΩΣΣΑ
  Ελληνικά