Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Άννα Πίγκου: Η αλήθεια στις ψυχώσεις | 2

March 9 | 21:00 - 22:30

Όπως γνωρίζουμε η διάσταση της αλήθειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διάσταση της πίστης στον Άλλο.
Στην περίπτωση όμως της παρανοϊκής ψύχωσης, ο Άλλος δεν θεωρείται άξιος εμπιστοσύνης. Αντίθετα μάλιστα, το υποκείμενο είναι ενίοτε βέβαιο ότι ο Άλλος τον εξαπατά, του στήνει παγίδες και δολοπλοκεί εις βάρος του. Από την άλλη, στην περίπτωση της σχιζοφρένειας, είναι εμφανής η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος του υποκειμένου προς τον Άλλο και τους καθιερωμένους λόγους του.
Πως μπορούμε λοιπόν να αρθρώσουμε το καθεστώς της αλήθειας σε αυτές τις περιπτώσεις όπου η θέση του υποκειμένου χαρακτηρίζεται από μια θεμελιώδη έλλειψη πίστης; Αυτή επίσης η έλλειψη πίστης, επηρεάζει τη δέσμευση ενός υποκειμένου σε μια ψυχαναλυτική θεραπεία;
Για να απαντήσουμε στα ερωτήματά μας, θα ανατρέξουμε, όπως πάντα, στις σχετικές αναφορές των Φρόυντ, Λακάν, Μιλέρ και μερικών άλλων, αλλά και σε κλινικά παραδείγματα όπου θα αναζητήσουμε πως τα πάσχοντα ψυχωτικά υποκείμενα επεξεργάζονται, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της μεταβίβασης, την αλήθεια που τα αφορά.

Ημερομηνίες: 26.01.26 | 09.03.26

Ώρα: 21:00 – 22:30